Nostalgisch Winkelen

Koopzaterdag- avond tot 21.00 uur

locatie
Winkelstad Rijssen, Rijssen

Zaterdag 26 oktober ga je in koopcentrum Rijssen even terug in de tijd. In de winkels treft u de laatste mode in een sfeer uit vervlogen tijden en is er in de winkelstraten van alles te beleven.

Wat kun je tijdens deze ouderwets gezellige koopzaterdag en zaterdagavond allemaal verwachten:

Oude ambachten
Verdeeld over het centrum tref je oude ambachten. Er worden verschillende demonstraties gegeven.

Brocante
Kom shoppen voor Brocante en Vintage en raak geïnspireerd door de spullen van vroeger!

Mosterd maken
Vroeger werd mosterd veel thuis gemaakt; niet zelden behoorden de speciale pan en de kogel bij de inventaris. Het was overwegend vrouwenwerk. Moeder of oma liet tijdens het handwerken op haar schoot de mosterdpan heen en weer wiegelen.

Imker
Een imker zal laten zien hoe vroeger een bijenvolk werd gehouden in een bijenkorf.

Kaarsen maken
Het ambacht van de kaarsenmaker is oud. Het was al bekend in het vroege Rome. Tijdens deze koopzaterdag kun je nog eens zien hoe dat vroeger ging.

Touwslagerij
De touwslager maakt het touw op een touw- of lijnbaan die honderden meters lang kan zijn. Ook dit oude ambacht wordt tijdens deze koopzaterdag gedemonstreerd.

Palingroker
De palingroker laat zien hoe de paling op traditionele wijze wordt gerookt in een rookton. Je vindt de palingroker op het Schild. Kom ook even proeven!

Kniepertjes maken
In Overijssel worden de kniepertjes op oudejaarsdag traditioneel plat gegeten en op nieuwjaarsdag als een rolletje. Dit heeft symbolische betekenis. Het platte kniepertje staat voor het jaar dat zich al helemaal heeft ontvouwen, het opgerolde koekje (eventueel gevuld met slagroom) is het nieuwe jaar dat zich nog moet uitrollen. De versnapering dankt zijn naam aan het dichtknijpen van het bakijzer. Vroeger gebeurde dat bakken in een speciaal ijzer boven het smeulend vuur, net zoals wafels werden gebakken.

Tingieten
Maak kennis met tin en geniet van een demonstratie tingieten. Tin wordt vaak gebruikt voor het maken van sierfiguren, zoals soldaten. Het metaal tin is een van de vroegst ontdekte metalen. Deze demonstraties worden verzorgd door het Nationaal Tinnen Figuren Museum uit Ommen. Je vindt de medewerkers van dit museum tussen 13.00 en 15.30 uur in de Haarstraat.

Maquettes van het oude Rijssen
Rijssenaar Mannes Lensink heeft een unieke collectie maquettes van bekende gebouwen uit het oude Rijssen. De maquettes zijn door hem zelf gemaakt en tijdens deze koopzaterdag te bezichtigen. Mannes zal aanwezig zijn van 11.00 tot 17.00 uur. Je vindt hem en zijn bijzondere collectie in een tent aan het begin van de Haarstraat.

Handdraaiorgel
Draaiorgelman Joris ten Have komt met zijn kleine handdraaiorgel ‘de Kleine Blauwe’ naar Rijssen en zal daarmee muziek uit oude tijden draaien. Kinderen kunnen bij Joris het orgel bespelen en hiermee een heus diploma behalen.

Oude slagerij Lucassen
Mainstreet Thee is gevestigd in het oude pand van slagerij Lucassen in de Grotestraat. Speciaal tijdens deze koopzaterdag wordt de slagerij voor één keer opengesteld. Er zijn veel originele details zoals reclameborden, hakblok, lier, oude vleeswarenzakjes, enz. Echt heel uniek!

Stadswandelingen
Onder leiding van ervaren gidsen kan je deze koopzaterdag deelnemen aan de nieuwe stadswandelingen. De gidsen vertrekken vanuit de Haarstraat (nabij voormalig pand ABN-AMRO bank). De stadswandelingen starten om 11.00, 13.00 en 15.00 uur. Kosten voor deelname aan de stadswandeling bedragen € 5,- per persoon, inclusief koffie.

Beeldpresentaties
De werkgroep Beeldpresentaties van het Rijssens Museum beschikt over een grote collectie beeldmateriaal van Rijssen door de eeuwen heen. Deze beelden willen ze graag delen. Je kunt tussen 11.00 en 16.00 uur een kijkje komen nemen in het pand van voorheen ABN-AMRO bank (Haarstraat 14). Er zijn zitplaatsen beschikbaar. Het is niet nodig om vooraf te reserveren.

Bespeling carillon Schildkerk toren
Stadsbeiaard Jan Geert Heuvelman bespeelt twee keer het carillon van de Schildkerk toren. Speciaal voor deze koopzaterdag heeft hij een mooi repertoire samengesteld. Bij droog weer kun je voor de Schildkerk via een groot scherm meekijken en natuurlijk luisteren naar het concert. De bespeling van het carillon vindt plaats van 14.00 tot 15.00 uur en van 19.30 tot 20.30 uur.

Stadsomroeper
Bij Nostalgisch Winkelen hoort een heuse stadsomroeper. De stadsomroeper zal ’s middags zijn boodschappen met luide stem laten horen.

De trots van Rijssen ‘Boy’
Op het Hogewal plein vind je een keur aan bijzondere bromfietsen uit de jaren ’60. Een Eijsink, Berini, Zundapp, Tandem, enz. uit privécollectie van Jacob van Lindenberg.

De totale collectie van van Lindenberg bestaat uit +/- 80 prachtig gerestaureerde oldtimer brommers. Een aantal ervan zijn te bezichtigen in centrum Rijssen. Staat jouw brommer van vroeger ertussen? Of één die je inmiddels al meerdere decennia niet meer hebt gezien?

Folkloregroep Riessen
De Folkloregroep Riessen zorgt gedurende de middag voor de nodige ‘aankleding’ van het straatbeeld, natuurlijk in jak en rok.

Kunst & Kitsch
Heb je thuis nog een stukje kunst staan en ben je nieuwsgierig naar de mogelijke waarde? Kom dan op zaterdag 26 oktober naar winkelcentrum de Hoge Wal. Je kunt van 14.00 tot 20.00 uur gratis één voorwerp laten taxeren door Bart Schaftenaar uit Raalte. Schaftenaar is Algemeen Taxateur Kunst, Antiek en Inboedelgoederen.

Alles is welkom; van schilderijen tot porselein. Wellicht is jouw ‘onbenulligezolderprul’ wel een verborgen schat! Elke deelnemer krijgt in ieder geval een gratis kopje koffie/thee aangeboden door de Hoge Wal.

De taxatie is binnen in het winkelcentrum, in en voor het pand tussen Scapino en de Dirk van den Broek supermarkt.

Classic Cars van Baan
Op meerdere plaatsen in het centrum tref je een aantal Oldtimers van Baan Classic Cars. De Youngtimer en Classic Cars van Baan Classic Cars zijn auto’s boordevol passie, creativiteit en met de technische know-how van toen. Auto’s met gevoel dus. En dat gevoel wordt sterker met de jaren…

Jan Baan, oprichter van Baan Twente, is hét aanspreekpunt als het gaat om klassiekers en youngtimers. Zijn jarenlange ervaring met Mercedes-Benz is uitgegroeid tot pure passie. En die deelt hij graag met elke liefhebber van het merk.

En verder…
’s Morgens en ’s middags is er in de Elsenerstraat en op het Schild de wekelijkse warenmarkt is er een traditionele oliebollenkraam en bakt Buurman & Buurman heerlijke stroopwafels.

En aan de kleintjes wordt ook gedacht. Voor hen is er kinderplezier!

OK

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid. Lees meer