Pelmolen Ter Horst

Vandaag geopend van
Vandaag gesloten
Adres
Pelmolenpad 9a, 7461 PT Rijssen

Pelmolen Ter Horst

Aan de rand van Rijssen bij de Regge ligt een achtkante stellingmolen op schuur: de Pelmolen ter Horst. De molen vormt met zowel zijn sierlijke als stoere uitstraling sinds 1752 een markant punt in het landschap van Rijssen.

Vanaf de oprichting werd er olie geslagen uit oliehoudende zaden en gerst gepeld tot gort. Zijn bloeitijd beleefde de molen in de 19e eeuw toen deze uitgroeide tot een van de belangrijkste industriemolens van Twente en een knooppunt vormde van land- en waterwegen. Tegenwoordig behoort de molen tot de mooist gerestaureerde molens van Nederland en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. De molen is vrijwel dagelijks open en bij gunstige wind in bedrijf als oliemolen. Incidenteel, indien de weersomstandigheden dit toelaten wordt op een van de twee aanwezige koppels pelstenen nog gerst gepeld. Ook worden er diverse molenproducten zoals lijnzaadolie, pannenkoekmeel en diverse cakemixen verkocht.

Entree

Een entreekaartje voor volwassenen kost € 2,50 voor kinderen € 1,-.

Virtuele tour

OK

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid. Lees meer