Je zult maar in Rijssen-Holten wonen.

Je zult maar in Rijssen-Holten wonen. Prettige, bescheiden, plichtbewuste, hardwerkende, verantwoordelijke inwoners. Als er gestemd moet worden altijd voorkomend bovenin het lijstje van hoge opkomsten. Zeker als het gaat om een fietsstadverkiezing, zoals in 2018. Bijna 10% van het aantal landelijk uitgebrachte stemmen kwam voor rekening van Rijssen- en Holtenaren. En qua fietsbeleving werd onze gemeente door de stemmers als beste in Nederland beoordeeld. Zeer bijzonder om vast te stellen gezien de grote drukte. Die wordt extra duidelijk als je inzoomt op de fiets-wereldkaart van het sportieve Strava fietsnetwerk, dat de fietsbewegingen van vrijwel alle sportieve fietsers in kaart brengt. Het aantal fietsbewegingen in ons gebied licht op als een opvallende, fel witte vlek. Ondanks de enorme populariteit van het fietsen kan iedereen hier genieten van fiets-, wandel-, MTB- en ruiterroutes zonder dat men elkaar te veel in de wielen rijdt. Mits men zich gedisciplineerd en met respect voor de ander gedraagt. Hier te kunnen wonen, werken, ontspannen en recreëren is een voorrecht. Zowel voor eigen inwoner als de bezoeker. Zijn er dan helemaal geen bedreigingen?

De landschappen in mijn jeugd bestonden uit een pallet van smalle polderwegen, afgebiesd met bont bloeiende wegbermen en slootkanten. En bloemige weilanden afgezet met prikkeldraad waarin koeien zich tegoed deden aan het mals groeiende gras. De meester van de afleidingsmanoeuvre, de kievit, domineerde de velden met kwetterende duikvluchten om de voorbijganger af te leiden van de plek van het nest. Ademloze veldleeuweriken die mij tijdens de zonnige step- en fietstochtjes naar school begeleidden. De reppende roep van de grutto, de verre galm van de koekoek. Pure schoonheid, gratis en voor niets, een openluchtvoorstelling die elk voorjaar weer haar tenten in mijn omgeving opsloeg. Met nog steeds dezelfde, onbevangen, kinderlijke zintuigen zuig ik het landschap om mij heen op. En zie de verandering.

Lopend of fietsend in het vlakke land kun je tegenwoordig vrijwel overal lukraak links- of rechtsaf slaan. Vrijwel nergens worden percelen begrensd door afrasteringen, sloten of houtwallen. De weilanden zijn egaal groen, biljartlaken vlak, horizon ver en vrijwel leeg. De kleuren en geluiden van het voorjaar zijn verdwenen. Tot op de dag van vandaag, de eerste dag van de lente, heb ik nog geen enkele kievit gezien. Zij hebben blijkbaar andere, minder vijandige gebieden opgezocht om de eieren uit te broeden. Ik zie de teloorgang van de schoonheid om mij heen en het gaat me aan het hart.

Zeker in deze tijd, waarin we worden gegijzeld door onze moderne communicatiemiddelen, levert een dagelijkse portie ontspanning in gezonde buitenlucht pure winst op. Je zet je zintuigen open en laat de kleuren, geuren, geluiden en temperaturen van de omgeving binnen komen. Beweging maakt de beleving intenser, je krijgt oog voor de natuur, in je directe omgeving.

Onze persoonlijke, dagelijkse keuzes hebben op lange termijn gevolgen voor de schoonheid om ons heen. Zowel positief als negatief. Als je de schoonheid niet weet te vinden in je eigen omgeving zul je ze ook niet elders ontdekken. Zorg goed voor jezelf, wees goed voor de ander, respecteer je omgeving en de bezoeker zal genieten. Dat is onze kracht.

Van harte welkom!

Theo de Rooij Fietsburgemeester Rijssen-Holten
Foto: Rob Voss

Terug naar homepage

OK

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid. Lees meer