Holocaustmonument ‘Levenslicht’ in Rijssen-Holten

locatie
Volkspark, Rijssen

Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Rijssen en Holten, is het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien op twee plekken in Rijssen en een plek in Holten.

Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Rijssen en Holten, is het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien op twee plekken in Rijssen en een plek in Holten.

Vandaag is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Rijssen en Holten, is het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien op twee plekken in Rijssen en een plek in Holten. Het monument in onze gemeente maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan 171 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit Holten en Rijssen zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht of deel te nemen aan het bijbehorende onderwijsproject ‘Wordt gemist’, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

De organisatie van dit tijdelijk monument ligt in handen van de Stichting Stolpersteine Rijssen, Oudheidkamer Hoolt’n, Scouting Rijssen en Holten, gemeente en maakt deel uit van 75 jaar vrijheid.

Deelt u ook de momenten via #vierenvrijheidjongoud?

(beeld: Marco de Swart)

OK

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid. Lees meer