Wereldtijdboom verrassend sluitstuk Wereldtijdpad

‘Een mens zonder geschiedenis is als een boom zonder wortels’. Deze tekst staat op een van de zijden van de Wereldtijdboom. De forse sculptuur is recent op zijn plek getakeld. Dat gebeurde op het plein voor station Holten. Sinds de ingebruikname in 2009 is het Wereldtijdpad – de unieke wandelroute/tijdlijn tussen Rijssen en Holten – elk jaar met een jaarpaal uitgebreid. Telkens kreeg een andere jonge kunstenaar de opdracht een kubusdrager te ontwerpen met als resultaat een kleine kunstroute in hartje Holten.

Met de plaatsing van de Wereldtijdboom is de reeks voltooid. De laatste sculptuur is een ontwerp van Floor Looy, bedenker van het Wereldtijdpad. Dit kunstproject is gerealiseerd met financiële steun van familiebedrijf Müller Fresh Food Logistics met vestigingen in Holten, Roelofarendsveen, Nijkerk, Lekkerkerk en Tsjechië.

De Wereldtijdboom is opgebouwd uit vier cortenstalen platen waar tussen 51 kubussen zijn aangebracht. De eerste kubus informeert over gebeurtenissen uit 2019. Op de andere kubussen staat nu nog alleen een jaartal. De reeks loopt door tot 2060. Aan het einde van een jaar zal telkens een keuze worden gemaakt uit gebeurtenissen die dat jaar hebben plaats gevonden. Die komen dan op de betreffende informatiekubus te staan. Een apart groepje kubussen vertelt in het kort de geschiedenis van Rijssen-Holten, Müller en het Wereldtijdpad.

De naam van het kunstwerk verwijst naar de vorm van de sculptuur: een gestileerde boomstam met opstaande takken. Het is een link met het uitzichtpunt aan de achterzijde van het station, dat ook aan een boom doet denken. De Wereldtijdboom slaat zo een brug tussen de rij kunstjaarpalen van het Wereldtijdpad en het zogeheten ‘belevingspad’ dat vanaf het station de Holterberg oploopt.

De Wereldtijdboom zou 31 oktober feestelijk worden onthuld. Maar helaas…. corona. Wie weet is er volgend jaar bij de plaatsing van kubus 2020 wel een mogelijkheid wat meer aandacht te besteden aan het sluitstuk van het Wereldtijdpad. Niet voor niets is aan de andere zijde van de sculptuur te lezen: ‘Geschiedenis is het heden gezien door de toekomst’.

OK

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid. Lees meer