Sallandse Heuvelrug

BERGEN VOL BELEVING - Rondom Rijssen-Holten bieden Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en het Twents Reggedal bergen vol beleving. Je vindt er glooiende bossen, uitgestrekte heidevelden met indrukwekkende vergezichten en natuurlijk de Overijsselse rivier de Regge.

Ontdek Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

Wist je dat de Sallandse Heuvelrug in Overijssel uit maar liefst 26 bergen bestaat? Het zijn niet de hoogste ‘bergen’ van Nederland, maar ze bieden wel volop uitdaging voor wandelaars, fietsers, hardlopers en vele andere buitensportactiviteiten. Elk jaar komen actieve natuurliefhebbers naar dit grootste aaneengesloten droge heidegebied van Noordwest-Europa om te genieten van het dynamisch landschap, de prachtige vergezichten en de Sallandse gastvrijheid.

Beleef de Holterberg

De Holterberg is de bekendste berg van de Sallandse Heuvelrug. Boven op de berg vind je het gezellige Holterbergplein met verschillende horecagelegenheden, midgetgolf en het educatieve speel- en leerbos van Daantje Das. Sinds begin 2020 is er op de berg ook nog een Klauter- en Spetterbos bijgekomen. Spettert het buiten een beetje te veel, loop dan binnen bij Natuurmuseum Holterberg. Hier krijg je een uniek beeld van dieren in authentieke diorama’s te zien en is veel informatie te vinden over Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Een andere plek die je zeker niet mag overslaan is de Canadese Begraafplaats met het in 2020 vernieuwde informatiecentrum.

Op bezoek bij Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten

Midden op de Sallandse Heuvelrug, bij Nijverdal, vind je het buitencentrum van Staatsbosbeheer met een echte sterrenwacht en een gezellige horecagelegenheid. Aan de kant van Haarle kan je op bezoek bij Erve de Pas waar Natuurmonumenten een informatieschuur heeft. Hier is ook speciaal speelnatuur aangelegd van OERR en het is een ideaal startpunt voor een natuurtocht op de Sprengenberg.

Ervaar het Twents Reggedal

Aan de oostzijde van de Sallandse Heuvelrug ligt het verrassend mooie Twents Reggedal. Er zijn hier volop fiets- en wandelmogelijkheden. Ook vanaf de Regge zelf kun je de omgeving op verschillende manieren beleven: per kano, een fluisterbootje en met de Enterse Zomp. Voor liefhebbers van de vissport biedt de Regge mooie visstekken. Vogelaars komen speciaal naar de Regge voor het spotten van de ijsvogel. Bij het Infopunt Twents Reggedal, kun je hierover allerlei informatie vinden. Het informatiepunt is gevestigd in Pelmolen Ter Horst, welke prachtig aan de rivier de Regge ligt.

Hier moet je zijn

De Sallandse Heuvelrug is een fotogeniek gebied en wie van natuurfotografie houdt komt hier zeker aan zijn of haar trekken. Naast de prachtige vergezichten zijn er allerlei dieren te vinden. Met een beetje geduld krijg je zomaar een ree, vos of een eekhoorntje voor de lens. Verder nestelen hier bijna tachtig verschillende vogelsoorten en broed de laatste populatie Korhoenders op de Sallandse Heuvelrug. ↵

Heb je een mooi plaatje kunnen schieten deel deze dan op één van de sociale media met hashtag
#hiermoetjezijn, #bergenvolbeleving en #sallandseheuvelrug.

TIPS

1. Uitkijkpunten
Op de Sallandse Heuvelrug heb je uitkijkpunten vanwaar je een schitterend uitzicht hebt. Wandel naar de Noetselerberg of Holterberg. Bij heldere dagen heb je hier tot 40 km zicht!
2. Ontdek de flanken
De Sallandse Heuvelrug is groter dan het oorspronkelijk nationale park tussen Nijverdal en Holten. Het gebied strekt zich uit van de Lemelerberg tot aan natuurgebied de Borkeld én vanaf het Wierdense Veld tot aan het natuurgebied Luttenberg. Ook het Twents Reggedal maakt onderdeel uit van dit stuwlandschap en biedt samen met de andere gebieden bergen vol beleving.
3. Bezoek de heuvelrug online
Sinds begin dit jaar staat de nieuwe website van de Sallandse Heuvelrug online vol met informatie, inspiratie en mooie verhalen. Via deze website ontdek je de mooiste plekjes van de heuvelrug en vind je allemaal tips voor een dagje met bergen vol beleving. Kijk op sallandseheuvelrug.nl

OK

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid. Lees meer