Leemspoor gaat weer van start

De treintjes rijden weer op het Leemspoor in Rijssen. Reizigers kunnen plaatsnemen in de treinstellen die de 1190 meter lange route door het bos afleggen. ''Met gepaste afstand, want alle coronamaatregelen moeten natuurlijk in acht worden genomen'', zegt kartrekker Gerrit Averesch.

Door Leo Polhuijs

RIJSSEN - Het smalspoor, de treintjes, de kiepkarren en de locomotieven zijn in de loop van de afgelopen ruim dertig jaar verzameld. Het materieel is afkomstig uit binnen- en buitenland. Het was eigendom van particulieren maar ook zijn er in Rijssen treinstellen te vinden die ooit hebben gereden in het Dolfinarium in Harderwijk of rijtuigen die dienst deden bij de ponytram in Joppe. Averesch: "Leemspoor beschikt over zeventien locomotieven die bijna allemaal rijden. Een aantal loopt op elektriciteit maar ook is er een exemplaar dat op stoom rijdt. In Rijssen is een eigen werkplaats voor het herstel van binnengebrachte goederen." De Stichting Leemspoor wordt door vrijwilligers draaiende gehouden. Aan het eind van de route wordt door de vrijwilligers hard gewerkt aan de totstandkoming van het kennis- en belevingscentrum Leemspoor. Daartoe wordt een grote hal gebouwd. Hier zal informatie worden gegeven over het smalspoor in het algemeen en over Leemspoor Rijssen in het bijzonder. ''Eind jaren tachtig vatte een aantal Rijssenaren het plan op, de historie weer tot leven te brengen. Het originele spoor en al het materieel was namelijk verdwenen, op een enkel voorwerp na.'' Het vervoer van leem vond plaats over rails met zestig centimeter tussenruimte naar de steenfabrieken in de omgeving. In 1964 werd het vervoer definitief stilgelegd.

De coronacrisis stak een stokje voor het leemspoor, maar nu mag publiek op zaterdag weer plaatsnemen op de bankjes om te genieten van het historische materieel. "We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt om de coronamaatregelen op ons terrein door te voeren. Bezoekers moeten reserveren en iedereen die meerijdt, wordt geregistreerd," zegt Averesch, die naast zijn baan bij de gemeente Enschede vele uren per week met Leemspoor in de weer is. "Bezoekers moeten hun handen desinfecteren en we hebben tussenschotjes gemaakt in de rijtuigen, zodat mensen niet direct met elkaar in contact komen. De banken maar ook het toilet worden extra gereinigd. Een toezichthouder zorgt ervoor dat mensen voldoende afstand houden. De kantine is niet toegankelijk."

leemspoor.nl

Bron: Rijssen-Holtens Nieuwsblad, Foto: Leo Polhuijs

OK

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid. Lees meer