Het regent lintjes in Rijssen-Holten

Deze inwoners uit de gemeente Rijssen-Holten worden vandaag, vrijdag 24 april 2020, Koninklijk onderscheiden. Deze dag vindt er géén officiële uitreiking plaats, in verband met de maatregelen rondom corona. Burgemeester Arco Hofland heeft alle decorandi eerder vanochtend telefonisch op de hoogte gebracht van het feit dat zij Koninklijk zijn onderscheiden. Later dit jaar zal er landelijk een moment zijn waarop alle uitreikingen zullen plaatsvinden.

De heer F.J. (Frits) Berkhoff, Rijssen (66 jaar)
Al meer dan 50 jaar is de heer Berkhoff organist van de Hervormde Gemeente Rijssen. Binnen het organistenteam van deze kerkelijke gemeente, dat 5 locaties bedient, neemt hij een vooraanstaande plaats in. Hij is vooral te vinden bij het Flentrop orgel in de Schildkerk in Rijssen, waar hij ook zorgt voor het onderhoud en zonodig reparaties aan dit bijzondere orgel. De heer Berkhoff weet met zijn orgelspel ook na een halve eeuw nog velen te boeien, hij zorgt ervoor dat het nooit een sleur wordt. Voor zijn grote inzet voor de kerkmuziek in Rijssen wordt de heer Berkhoff benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer J. (Johan) van Brussel, Rijssen (56 jaar
De heer Van Brussel is al vanaf 1986 actief op maatschappelijk gebied in Rijssen. In dat jaar werd hij als lid van Excelsior’31 lid van de Spelersraad, maar ook was hij betrokken bij de organisatie van wedstrijden. In al die jaren was hij al actief EHBO’er, maar dat nam vaste vorm aan toen hij in 1992 lid werd van de wedstrijdgroep en de LOTUSgroep van de EHBO Rijssen en sinds 2013 ook van de LOTUSgroep in Hardenberg. Vanaf 1998 vervult de heer Brussel ook diverse functies, laatstelijk voorzitter, bij Speeltuinvereniging De Hoge Esch, en sinds 2011 was hij voorzitter van de OSO, het Overkoepelend Speeltuin Orgaan. Voor al zijn maatschappelijke activiteiten wordt de heer Van Brussel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw M.G. (Marietje) Eggink-ten Velde, Holten (79 jaar)
Al vanaf 1955 is mevrouw Eggink actief in het maatschappelijk leven in Holten en omstreken. Haar lijst van verdiensten is lang, enkele hoogtepunten hieruit:

 • 1955-2015 secretaris Sportvereniging BATO Holten
 • 1974-2016 diverse functies binnen VVD afdeling Holten resp. Rijssen-Holten
 • 1978- heden secretaris Stichting Paardrijden Gehandicapten Holten e.o.
 • 1987-1997 secretaris Rode Kruis afdeling Holten
 • 2008-heden secretaris Stichting Vrienden van de Diessenplas
 • 2015-heden secretaris bestuur Stichting Holtens Ondernemershus

Daarnaast is mevrouw Eggink sinds 1980 actief als bestuurslid/vrijwilliger van de Stichting Welcome Again Veterans, waar ze zich met hart en ziel inzet voor de organisatie van, overkomst en verblijf van Canadese oorlogsveteranen en hun familie in de eerste lijn. Hiertoe onderhoudt ze al jaren diverse contacten in binnen- en buitenland om dit verblijf elk jaar weer mogelijk te maken, niet alleen in Holten, maar ook elders in den lande. Ook is ze intensief betrokken bij de organisatie van de grote lustrumherdenkingen die sinds 1995 plaatsvinden op de Canadese begraafplaats in Holten, zoals die ook dit jaar was voorzien bij de 75-jarige herdenking van de bevrijding. Helaas gaat die herdenking i.v.m. de coronacrisis niet door.

Voor haar bijzondere maatschappelijke inzet wordt mevrouw Eggink benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer D. (Dick) van Losser, Rijssen (64 jaar)
Al vanaf ongeveer 22-jarige leeftijd begeleidt de heer Van Losser als organist de erediensten van de Gereformeerde Gemeente Wierden, op de zondagen, maar ook op bid- en dankdagen en bij bijzondere diensten mag deze kerkelijke gemeente rekenen op de trouwe inzet van de heer Van Losser. Daarnaast fungeert hij hier, alweer sinds 1984, als administrateur, waarbij hij alle financiële werkzaamheden nauwgezet verricht. Tenslotte is de heer van Losser vanaf 1994 penningmeester en secretaris van de Schaakclub Rijssen. Voor al deze vrijwillige activiteiten wordt de heer Van Losser benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw I.H.H. (Ingrid) Nijkamp-Wolterink, Holten (57 jaar)
In Holten kent iedereen mevrouw Nijkamp, ofwel Ingrid Nijkamp. Bij vele Holtense activiteiten en evenementen is zij actief betrokken, of dat nu voor of achter de schermen is. Binnen haar eigen vakgebied is zij sinds 1982 actief lid van het Echte Bakkers Gilde, waar zij de drijvende kracht is achter de regionale en landelijke publiciteit van het Gilde. Ook deelt ze graag haar kennis en kunde met haar vakgenoten. In 2010 was ze mede-oprichter en nu nog altijd bestuurslid/vrijwilliger van de Stichting Avondvierdaagse Holten. Vanaf 1998 is zij algemeen bestuurslid van de Holtense Handels Vereniging HHV, waar ze intensief betrokken is bij het reilen en zeilen van de HHV, maar ook vaak kartrekker is in de diverse subcommissies, zoals Kerst, Sint, Korenfestival, Koningsdag etc. Ingrid Nijkamp mag een ware ambassadrice voor het dorp Holten worden genoemd, zij zet zich met hart en ziel in voor de sociale cohesie in Holten en daarvoor wordt zij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer J.F. (John) Velterop, Rijssen (76 jaar)
Al bijna 20 jaar is de heer Velterop actief als voorzitter van de Atletiekvereniging AV Goor 75. Hij vervult hier zijn bestuurlijke taak op voortreffelijke wijze, maar ook voor andere werkzaamheden is hij inzetbaar, zelfs als verkeersregelaar. Onder zijn leiding is het bestuur van AV Goor 75 momenteel hard aan het werk om de club 3 of 4 nieuwe kunststofbanen te bezorgen, zodat een goede toekomst voor de vereniging gewaarborgd kan blijven. In de jaren 2013 tot 2017 was de heer Velterop Lid van het Regiobestuur van Water Natuurlijk evenals fractieondersteuner van Water Natuurlijk in het bestuur van Waterschap Vechtstromen. Tenslotte is hij sinds 2015 actief voor PKN Archiefbeheer Zuid-Oost. Zo heeft hij in 2017 en 2018 richtlijnen opgesteld voor de wijze van omgaan met de diverse stukken uit PKN-kerken, samengebracht uit de diverse denominaties, een gigantische taak. Voor al zijn maatschappelijke verdiensten wordt de heer Velterop benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer A.H.M. (Arnold) te Wierik, Rijssen, (70 jaar)
De lijst maatschappelijke verdiensten van de heer Te Wierik is lang, we noemen enkele punten hieruit.

 • 1980-1993 voorzitter bestuur R.K. Basisschool Klimop
 • 1989-2001 voorzitter R.K. Jeugd- en jongerenwerk ’t Honk
 • 1990-1998 mede-oprichter/bestuurslid Chinese School Zwolle
 • 2004-2019 voorzitter Businessclub Bij de Tijd
 • 2007-heden mede-oprichter en bestuurslid Stichting Waander Companje
 • 2009-heden actief lid Rotary
 • 2014-2018 oprichter en voorzitter Stichting Voedsel- en Kledingbank Rijssen-Holten
 • 2019-heden voorzitter Stichting Stolpersteine Rijssen

De heer Te Wierik mag gezien worden als een netwerker en verbinder pur sang. Hij weet mensen bij elkaar te krijgen en weet samen, waar dan ook, mooie resultaten te behalen op welk gebied dan ook, als het maar gaat om verbetering van de samenleving. Voor zijn grote maatschappelijke inzet wordt de heer Te Wierik benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Foto: Van links naar rechts en van boven naar beneden: de heer F.J. (Frits) Berkhoff, de heer J. (Johan) van Brussel, mevrouw M.G. (Marietje) Eggink-ten Velde, de heer D. (Dick) van Losser, mevrouw I.H.H. (Ingrid) Nijkamp-Wolterink, de heer J.F. (John) Velterop, de heer A.H.M. (Arnold) te Wierik.

Bron: Gemeente Rijssen-Holten

OK

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid. Lees meer