Alle bijeenkomsten tot 1 juni verboden, boetes op schenden 1,5-meter-regel

Alle bijeenkomsten waar mensen bij elkaar komen zijn verboden tot 1 juni. De ondergrens van honderd personen verdwijnt, heeft minister Grapperhaus van Justitie bekendgemaakt. Op die manier wil het kabinet de verspreiding van het coronavirus tegengaan. Op overtreding van de regels komen boetes te staan.

Burgemeesters krijgen meer mogelijkheden om op te treden als burgers zich niet aan de corona-adviezen houden. Ze kunnen dan makkelijker winkels, parken, speeltuinen of stranden afsluiten als daar te veel mensen dicht op elkaar zitten.

De meeste betrokken ministers kwamen vandaag bijeen voor een nieuw crisisoverleg over de virusuitbraak. Vanavond is er nog een overleg tussen minister Grapperhaus en de burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio.

Verschillende burgemeesters, zoals Aboutaleb van Rotterdam, vroegen eerder al om meer bevoegdheden. Afgelopen weekend bleek dat lang niet iedereen zich hield aan de voorgeschreven 1,5 meter afstand tot anderen. In sommige bossen en parken was het veel drukker dan normaal en burgemeesters van kustgemeenten zagen zich genoodzaakt de toegangswegen tot stranden af te sluiten.

Forse boetes
Het kabinet kiest niet voor een volledige lockdown, waarbij mensen hun huis alleen nog mogen verlaten voor het hoogstnoodzakelijke. Wel krijgen burgemeesters de mogelijkheid om sneller een noodverordening in te stellen, om samenscholingen te verbieden. Op overtreding komen boetes te staan. "Voor Nederlandse begrippen forse boetes", zei Grapperhaus, die kunnen oplopen tot 400 euro voor burgers.

Winkels moeten een "scherp deurbeleid" gaan voeren, zodat er niet te veel mensen tegelijk binnen zijn. Dat beleid moet aan de deur duidelijk gemaakt worden. Als winkeliers zich daar niet aan houden, kan de burgemeester een boete van 3000 tot 4000 euro uitschrijven of tot sluiting overgaan.

Luchtje scheppen in je eentje Kinderen kunnen wat het kabinet betreft nog wel met elkaar buitenspelen, op adviezen van het RIVM. Maar volwassenen moeten zo min mogelijk naar buiten. Grapperhaus: "Om boodschappen te doen, of om een luchtje te scheppen, maar dan wel in je eentje. En ga naar de winkel als het daar rustig is."

Ook voor mensen thuis worden de regels aangescherpt. Het kabinet wil dat mensen maximaal drie mensen op bezoek ontvangen, en ook dan moeten ze 1,5 meter afstand houden.

Bron: ANP

OK

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid. Lees meer