Klauteren en spetteren op de Holterberg

De warme zomers, waarbij velen op stranden, bij recreatieplassen of in zwembaden vertoeven, was een van de redenen dat de ondernemers van Woody’s in Holten, Diny Goossen, Judith Prinsen en Regien Vincent de koppen bij elkaar staken om een plan te maken voor de nieuwe inrichting van hun speeltuin. Beleving staat centraal in de filosofie van de ondernemers.

De voormalige speeltuin was enigszins aan vervanging toe maar dat is niet de belangrijkste reden dat de speeltuin zo anders en veel groter is geworden. Inmiddels heeft de speeltuin een ware metamorfose ondergaan en spreken ze niet meer over een speeltuin maar is het omgetoverd in het “Klauter- en Spetterbos”.

Klauteren
Kinderen kunnen nu klimmen, glijden, schommelen maar ook spelen met water. Met een oppervlakte van ongeveer duizend vierkante meter is hier in een paar weken tijd, een volledig nieuw “speelbos” gebouwd van duurzaam Robinia-hout. Het klauter- en spetterbos behoeft weinig onderhoud en kent een natuurlijke uitstraling doordat de natuurlijke structuur van het hout in het ontwerp behouden blijft en de bomen, die al jaren op deze plek op de Holterberg stonden en nu op de plek staan waar het klauter- en spetter bos is gerealiseerd, allemaal zijn behouden en sommige zelfs zijn geïntegreerd met de speelelementen. Een half-dode boom met spechtengaten - waar nog regelmatig een specht in verblijft - hebben ze bewust laten staan voor de ultieme natuurbeleving voor kinderen op de Holterberg.

Bos van Daantje Das
Het Klauter- en spetterbos ligt naast het Bos van Daantje Das. Een natuurlijk, ecologisch belevingsbos waar kinderen spelenderwijs, door bijvoorbeeld over boomstammen te lopen die door stormen zijn omgewaaid, leren over de natuur. Bij de totstandkoming van dit bos zijn alleen natuurlijke materialen gebruikt. Het parcours in dat bos is eveneens zo gebouwd dat er geen schade ontstaat aan de bomen en andere beplanting.

Spetteren
De water(spetter)plek die is bedacht, refereert aan het Numendal, een diep smeltwaterdal op de Holterberg dat ontstaan is in de IJstijd, duizenden jaren geleden. “Nu kunnen we toeristen en dagjes mensen, eindelijk echt een package deal, volledig middagje uit, aanbieden voor relatief weinig geld. Eerst naar het museum, vervolgens even lunchen en een drankje drinken, terwijl de kinderen zich volledig kunnen uitleven in het klauter- en spetterbos waar zij, als het warm is, nu ook met water kunnen spelen. Daarna het Bos van Daantje Das beleven en vervolgens nog lekker midgetgolfen” vullen de dames elkaar aan. “Klimmen, klauteren maar vooral water op de Holterberg! Wij zijn hier zo blij mee, ook voor de vogels is het goed” lachen ze, knipogend naar het natuurmuseum aan de overkant. Het klauter- en spetterbos is al open maar voorlopig alleen voor gasten van Woody’s, de officiële opening zal begin april plaatsvinden.

OK

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid. Lees meer