Stadswandelingen rondom 75 jaar bevrijding

Dit voorjaar biedt de Rijssense Stadsgidsengilde een speciale Bevrijdingsroute aan rondom het thema 75 jaar bevrijding. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang en de belangstelling vanuit het basisonderwijs is zeer groot. Coördinator Seino Baan moet alle zeilen bijzetten om straks alles in goede banen te leiden. 'Daarom zijn we ook heel blij dat we, naast onze vaste stadsgidsen, ook nog eens een tiental mensen zo ver hebben kunnen krijgen om ons bij te staan', aldus Baan.

V1-ramp
De stadsgidsen staan tijdens de Bevrijdingswandeling stil bij verschillende plaatsen en gebouwen waar tijdens de Tweede Wereldoorlog iets plaatsgegrepen heeft. De Bevrijdingswandeling start bij de Schildkerk. Er wordt stilgestaan bij de ramp met de V1 die neerstortte op de woonhuizen van de Huttenwal. Ook wordt verteld over bombardementen die op Rijssen hebben plaatsgevonden. De informatie van de stadsgidsen bevat ook anekdotes over markante Rijssenaren in de oorlog.

Vijf oorlogsjaren Deze Bevrijdingsroute voert langs de dieptepunten en de drama’s van de vijf oorlogsjaren in Rijssen. Ook wordt stilgestaan bij de meer dan honderd joodse stadgenoten die nooit naar Rijssen terugkeerden. De Bevrijdingsroute beslaat een kleine 4 kilometer en leidt de deelnemers door en rond het centrum van Rijssen.

Bezetting en bevrijding
Volgens Baan maken de stadsgidsen de impact van bezetting en bevrijding op de bevolking indringend kenbaar. 'We doen ook de Oude Begraafplaats aan, geven uitleg van de symboliek op het oorlogsmonument en we brengen een bezoek aan de oorlogsgraven. Onderweg komen we langs woonhuizen waar joodse plaatsgenoten woonden', legt Baan uit.

Verkorte route
Speciaal voor de scholen is een verkorte versie van de Bevrijdingsroute gemaakt. De Werkgroep Educatie van het Rijssens Museum zorgde voor een speciale lesbrief die de leerkrachten eventueel kunnen gebruiken om de leerlingen voor te bereiden op de Bevrijdingswandeling. 'We werken als Stadsgidsengilde nauw samen met de cultuurcoördinatoren van de scholen en de combinatiefunctionaris Kristina Odenhamn. Dat vraagt om een strakke planning', zegt Baan. 'Het heeft de nodige tijd gekost, maar we zijn intussen een mooi eind gevorderd.'

Stadswandeling maakt plaats voor Bevrijdingsroute
Om aan de nu al grote belangstelling te kunnen voldoen, wordt de reguliere stadswandeling door Rijssen dit voorjaar niet gelopen. Daarvoor zijn er onvoldoende stadsgidsen beschikbaar.

De Bevrijdingsroute wordt vanaf 24 maart op dinsdagavond én zaterdagmiddag gelopen. Dinsdagavond start de route om 18.30 uur en zaterdagmiddag om 14.00 uur bij Brasserie-Uit. Hier wordt een korte uitleg gegeven onder het genot van een kop koffie of thee. Deelnemers worden 10 minuten van tevoren verwacht. De Bevrijdingsroute kost € 5,- per persoon inclusief koffie of thee. Het deelnamebedrag kan bij de stadsgids worden voldaan.

Wie vragen heeft kan die per e-mail stellen via: stadswandelingen@rijssensmuseum.nl

Aanmelden

OK

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid. Lees meer