Kameleondag bij Rijssens Museum

Dinsdag 30 juli is het van 11 tot 16 uur Kameleondag het op het Rijssens Museum. De Kameleon is het thema van de zogenaamde zomermuseumdag waarvan de Rijssense Musea ieder jaar er zes tijdens zomermaanden organiseren.

Voor de zomermuseumdagen zijn drie thema’s bedacht die steeds twee keer terugkomen. Vorige week werd geopend met een Folkloredag met onder andere de nostalgische wasdames van de Folkloregroep Riessen, bijenkorvenvlechter en imker Evert Averesch, midzomerhoornbouwer Willem Companje en de kunstschilders en houtsnijders van de Rijssense kunstenaarsvereniging Expreszo. Vandaag was de eerste brandweerdag. Het buitengebeuren is gratis toegankelijk.

Dit jaar zijn er ook twee zomermuseumdagen waarop de Kameleon centraal staat en dat heeft alles te maken met de tijdelijke expositie over de bijna wereldberoemde Kameleonboeken in de wisselzaal van het kasteel. De titel van deze expositie is De Kameleon blijft favoriet! en is geheel gewijd aan de onverwoestbare jeugdboekenserie van de opmerkelijke Friese timmerman-schrijver Hotze de Roos.

Tweelingen gratis
In de wisselzaal van het kasteel staan de boeken waar het allemaal mee begon, maar ook de originele typemachine van Hotze de Roos. Er is een grote legpuzzel van het Kameleondorp en het Friese meer waar het zich allemaal afspeelt. Er is een nostalgisch Kameleoncomputerspel waarbij met de Kameleon kan worden gevaren. Dat spel kan ook op het grote scherm gespeeld worden in ’n Koffiehook. Tijdens de looptijd van de expositie mogen tweelingen gratis naar binnen. En de laatste ontwikkelingen worden ook gevolgd: er is ook aandacht voor de verfilmingen van de Kameleon. Wie de expositie bezoekt krijgt gratis kortingskaarten voor Kameleondorp Terherne.

Bootjes
Tijdens de Kameleondag is er een groot springkussen in de vorm van een piratenschip. De kinderen kunnen een foto laten maken “als Gerben” achter een rolbanner. Ook kunnen er bootjes worden gemaakt voor een klein bedrag. Verder zijn er ouderwetse kinderspelen: stelten, hoepelen en een antieke loopfiets.

Originele tekeningen Een grote bijdrage aan het succes van de Kameleonboeken leverden de illustratoren. Gerard van Straaten, de broer van de bekende cartoonist Peter van Straaten, is wel ongeveer de belangrijkste. Uitgeverij Kluitman in Alkmaar heeft een uitgebreide serie originele tekeningen beschikbaar gesteld om te laten zien in Rijssen. Veldwachter Zwart, de humoristische knecht Gerben Zonderland, de snoepende molenaarszoon Kees Dijkstra en de vrienden Cor Bleker en Louw Vrolijk zijn allemaal te zien. Mooi om te zien is ook dat de tekeningen ook langzaam maar zeker meegaan met de tijd.
De expositie loopt nog tot begin oktober. In september wordt er nog een lezing gehouden over de beroemde jeugdboeken waarvan er in totaal meer verkocht zijn dan van de boeken van Annie M. G. Schmidt.

Schrijvers
De Friese timmerman Hotze de Roos schreef de eerste 60 delen van de nu 70 titels tellende jeugdserie die nog steeds door Uitgeverij Kluitman in Alkmaar wordt uitgegeven. Na de dood van Hotze de Roos namen andere schrijvers het over: Piero Stanco, Fred Diks, Bies van Ede en Maarten Veldhuis. Maar ter ere van Hotze de Roos handhaafden zij allemaal, zij het met kleine aanpassingen, als schrijversnaam De Roos.

Zomermuseumdagen die nog volgen: dinsdag 6 augustus folkloredag, dinsdag 13 augustus brandweerdag, dinsdag 20 augustus Kameleondag.

Foto: Jan Joost
Fotobijschrift: Stefan de Lange, directeur-eigenaar van Kameleondorp Terherne, opende als smid Evert Klinkhamer de expositie “De Kameleon blijft favoriet” op het Rijssens Museum.

OK

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid. Lees meer