Als er historie inzit, willen wij het heel graag hebben.

Rijssen-Holtens Nieuwsblad | Het zijn vier gezellige vrouwen: Hillie, Cobi, Hanny en Fenny. Ze zijn vrijwilliger bij de Oudheidkamer Holten bij de werkgroep kleding en textiel.

"Hier ligt allemaal kleding: doopjurkjes, trouwjurken, werkkleding, hoedjes, sjaaltjes en tassen. Je kan het zo gek niet bedenken of het ligt hier opgeslagen, vooral veel zwarte kleding. Vroeger droeg men alleen maar zwart." Het is niet moeilijk om de vele kledingsstukken terug te vinden. "Alles staat geregistreerd in de computer. We zetten daarin van wie het is geweest en waar het ligt."

Voordat de kleding wordt opgeborgen of tentoongesteld wordt het eerst gewassen. "Dat gebeurt niet in de wasmachine, alle kledingstukken wassen wij met de hand. Daarna wordt het bewaard in zuurvrij papier en zuurvrije dozen. Dat is heel belangrijk, anders gaat de kleding op een gegeven moment verloren. En dat zou heel zonde zijn", vertellen de dames.

Er liggen veel mooie spullen in de opslag, daardoor vinden ze het lastig om de mooiste eruit te pikken. "Trouwjurken of doopjurkjes hebben altijd wel iets bijzonders, maar we hebben ook een jas liggen van van de oude begrafenisondernemer van Holten. Die is ook prachtig."

Lees verder...

Als er historie inzit, willen wij het heel graag hebben >>

Bron: Rijssen-Holtens Nieuwsblad / Susanne Nijenhuis

OK

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid. Lees meer