Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

Sinds 2004 is het natuurgebied tussen Holten en Hellendoorn aangewezen als nationaal park en omvat onder andere de Haarlerberg, Holterberg, Noetselerberg en de Koningsbelten. In totaal is het oorspronkelijke park ongeveer 35 km² groot en het hoogste punt is de (Grote) Koningsbelt van 75 meter boven NAP. Nationaal Park Sallandse Heuvelrug bestaat uit bos en heuvelachtige heidevelden en is bijna on-Nederlands met z’n hoogteverschillen en vergezichten. Het is ruim, open en héél stil.

Ontstaan
In een ver verleden vormden schuivend ijs, smeltend water en stuivend zand het landschap. Ook de mens heeft er zijn sporen nagelaten, waarvan de oudste dateren van vijfduizend jaar geleden. De huidige aanblik van het gebied is vooral in de laatste eeuwen ontstaan. Zandverstuivingen, veroorzaakt door overbegrazing van heidevelden, werden begin vorige eeuw beteugeld door het aanplanten van bos. Maar ook vandaag drukt de mens nog een stempel op het gebied. Nu met als doel het landschap en de planten- en dierenwereld te behouden.

Beheer
Het gebied in eigendom van en in beheer bij Staatsbosbeheer, de Vereniging Natuurmonumenten en enkele particuliere eigenaren. Samen met alle bij het gebied betrokkenen wordt aan het beheer en de inrichting gewerkt. Het IVN zorgt net als in de andere nationale parken in Nederland voor de coördinatie en uitvoering van een groot deel van de communicatie en educatie voor en over het nationaal park.

Wandel- fiets- en ruiterroutes
In Nationaal Park Sallandse Heuvelrug kun je heerlijk wandelen, fietsen, mountainbiken en paardrijden. Bij de verschillende horecagelegenheden staat al een drankje klaar. Ook de Sallandse keuken is goed vertegenwoordigd! Heb je wat langer tijd? Geniet van de gastvrijheid van de hotels, pesions, bed&breakast en campings in de directe omgeving....

Activiteiten
In het nationaal park worden tal van natuur gerichte activiteiten georganiseerd. Een overzicht van alle natuur gerichte activiteiten gedurende het hele jaar is in de agenda van deze website te vinden. Naast georganiseerde excursies is het ook mogelijk voor groepen om een excursie aan te vragen via het Buitencentrum, Natuurmuseum Holterberg of de IVN-afdeling Hellendoorn-Nijverdal.

Toegang tot het gebied
Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is vanuit verschillende richtingen te bezoeken. Er zijn een drietal grotere plekken ingericht om informatie te verstrekken over het gebied.
- Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, Nijverdal
- Natuurmuseum Holterberg, Holten
- Informatieschuur Erve de Pas, Haarle

Interactieve kaart
Download deze interactieve kaart om de Sallandse Heuvelrug te ontdekken.

OK

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid. Lees meer