Herinrichting industriekelder Rijssens Museum - Model Pelmolen naar het kasteel

RIJSSEN – Het Rijssens Museum zit vanwege de corona-uitbraak dicht, maar de plannen voor de herinrichting van de industriekelder in het Tweede Bouwhuis gaan door.

De technische dienst van het museum verplaatste onlangs de achterwand in de industriekelder. Voor de klapstoelen is een mobiele trolley gemaakt. De overblijvende bergruimte is nu provisiekast en aan de voorkant ontstaat extra museale ruimte.

Bestaansmiddelen
In de kelder van het Tweede Bouwhuis, achter ’n Koffiehook ligt het accent op de bestaansmiddelen van de Rijssenaren door de eeuwen heen. Er is aandacht voor het agrarisch bedrijf, de turfstekerij, de steenbakkerijen en uiteraard de jute-industrie. Omdat de jute-industrie van Ter Horst zo’n grote plaats in Rijssen innam, is deze textieltak een van de speerpunten waarmee het Rijssens Museum zich onderscheidt van andere plaatselijke musea.

Fabriekshal
Dat juteaccent wordt dan ook extra groot in beeld gebracht. “We hebben daar al een mooie opstelling van machines en voorwerpen die een goed beeld geven van de jutefabricage. De aloude stoomfluit staat er ook en kan tot klinken gebracht worden,” zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. “Maar we willen de ruimte zelf meer het aanzien geven van een grote Ter Horst-fabriekshal die zo veel Rijssenaren kennen. Daarom krijgt de verplaatste achterwand over de volle breedte een perspectieffoto van een van de productiehallen. We zijn naarstig op zoek naar de geschikte plaat die je het idee geeft zó de hal in te kunnen lopen.”

Industriemolen
Overigens is aan de Rijssense bestaansmiddelen van weleer ook de Pelmolen onlosmakelijk verbonden. “Plaatsgenoot Johan Zwoferink heeft een geweldig mooi model van de Pelmolen gemaakt en die komt in ons museum,” zegt Dannenberg. “Dat is heel fijn, want deze Rijssense industriemolen is tot in detail nagebouwd op een schaal van 1:30. Echt een fors model dus, waaraan alles goed te zien is. Eerst krijgt de keldervloer een grondige opknapbeurt en zodra de omstandigheden het toelaten, kunnen we de kelder opnieuw inrichten en komt naast de maquette van de veldoven een ruimte vrij waar de molen kan staan.”

Reggeproject
De komst van het schaalmodel naar het Rijssens Museum komt op een prima moment. “We zijn al een tijd bezig ons voor te bereiden op het zogenaamde Reggeproject voor het basisonderwijs. Daarin trekken we samen op met het Leemspoor, de Enterse Zomp en de Pelmolen. Als leerlingen hier komen, kunnen we hen vertellen hoe de Rijssenaren vroeger aan de kost kwamen en dan is het mooi dat je ook het model van de Pelmolen kunt zien en uitleggen over wat voor een unieke industriemolen we in Rijssen nog altijd beschikken. Als de leerlingen dan zelf de Pelmolen bezoeken en er doorheen lopen, dan zien ze in het echt waarover bij ons op schaal verteld is.”

Puzzelen
Het zal nog wel even puzzelen worden om alles op de meest geschikte plek te krijgen, omdat de kelder achter ’n Koffiehook ook regelmatig gebruikt wordt om extra publiek een plaats te geven. “Maar we hebben handige mensen in dienst en met elkaar komen we daar zeker uit,” aldus Dannenberg.

Foto: Irene Dangremond

Fotobijschrift: In de kelder van het Tweede Bouwhuis komt een nóg groter accent te liggen op de jute-industrie die voor Rijssen van grote betekenis is geweest.

OK

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid. Lees meer