Rijssen in the spotlight 2018

15 oktober 2018 - Rijssen in the spotlight is een nieuw initiatief van Toerisme Rijssen-Holten dat dit jaar in het teken staat van 775 jaar stad Rijssen.

‘We waren al langer op zoek naar een evenement waarmee we de cultuurhistorie van Rijssen konden verbinden met het koopcentrum’, vertelt Rolf Halverhout. ‘De oproep van de gemeente voor jubileumactiviteiten begin dit jaar bracht ons op het idee om Rijssen echt een keer voor het voetlicht te brengen. We zijn begonnen met een lijst van gebouwen en objecten die in aanmerking komen om uitgelicht te worden’, vult Leonie Blaauwgeers aan. ‘Hierbij kwamen twee gebieden sterk naar voren. Het stadscentrum met de Schildkerk, het gemeentehuis en de winkelstraten én natuurlijk het gebied rondom Kasteel De Oosterhof. Om dit te kunnen realiseren hebben we de samenwerking gezocht met centrummanager Arjan te Lintelo, Jolanda Agteresch en Tanja Zwiers van Parkgebouw Rijssen, Gerrit ter Horst van de Pelmolen en Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. Omdat de twee gebieden zich minder goed lenen voor één evenement hebben we de verbinding gezocht in een gezamenlijke programmering met een schitterende avondwandeling op vrijdag 26 oktober en nostalgisch winkelen op 27 oktober’.

Schitterende avondwandeling

De vrijdagavond aan het eind van de herfstvakantie worden historische gebouwen en objecten rondom ‘de culturele driehoek’ van Rijssen: Parkgebouw, Oosterhof en Pelmolen met de Zomp, bijzonder verlicht. Als de schemer invalt kan er een route worden gelopen die begint bij het Parkgebouw. Met een kleine drie kilometer is deze wandeling voor iedereen te doen en de paden zijn ook breed genoeg om met een rolstoel de route af te leggen. ‘We hebben de route zelf een paar keer gelopen en denken dat de wandelaars ongeveer anderhalf uur onderweg zijn. Er valt onderweg namelijk van alles te zien en te beleven. In de Koepel tegenover het Parkgebouw worden oude beelden van Rijssen geprojecteerd en het vrouwenkoor van de muziekschool zal een aantal optreden verzorgen bij de Pelmolen. Ook zijn beide musea geopend voor publiek en ligt de Enterse Zomp afgemeerd bij de Pelmolen’. De route kan gelopen worden vanaf 19.00 uur en de verlichting blijft aan tot 21.30 uur.

Goed Geregeld
‘Samen met Goed Geregeld Rijssen hebben we een verkeersplan gemaakt om alles in goede banen te leiden. Er is bij het Parkgebouw in principe voldoende parkeergelegenheid maar we hopen dat er ook veel mensen ervoor kiezen te voet of op de fiets te komen’. De route loopt ook over de openbare weg, maar deze zijn ’s avonds voor doorgaand verkeer afgezet. De route is geheel verlicht, maar het kan geen kwaad om een zaklamp mee te nemen. Voor kinderen worden er leuke lichtgevende foamsticks uitgedeeld. ‘We zijn zelf ook erg benieuwd hoe het gaat worden en hoeveel mensen er op afkomen’, zegt Rolf Halverhout. ‘Zoiets als dit kent geen generale repetitie’.

Nostalgisch winkelen

Op zaterdag 27 oktober wordt tijdens Rijssen in the Spotlight samen met HABI de eerste nostalgische koopzaterdag georganiseerd. Arjan te Lintelo: ‘Je vindt de laatste mode in de winkels in een sfeer uit vervlogen tijden. Zo is er ‘s middags een authentiek draaiorgel in het centrum te zien en zorgt Folkloregroep Riessen voor de nodige ‘aankleding’ van het straatbeeld wat voor een gezellige sfeer zorgt. Ook flaneren spelers van de Rijssense Revue in verschillende kledingstijlen van vroeger door de straten. Daarnaast kan het winkelend publiek deelnemen aan stadswandelingen die door ervaren gidsen begeleid worden. Hiervoor is reserveren vooraf niet nodig. De gidsen vertrekken vanuit een tent op ’t Schild waar het Rijssens Museum op vaste tijden presentaties verzorgt over Rijssen door de eeuwen heen’.

‘s Avonds centrum verlicht
Als ’s avonds in het koopcentrum de zon onder gaat en het begint te schemeren, gaan daar ook de spotlights aan. Meerdere karakteristieke panden en objecten worden letterlijk in the Spotlight gezet. Denk hierbij aan café Spekhorst, het oude politiebureau in de Grotestraat en de stadspomp op het Hoge Wal-plein. Verder zullen Pursang en Shantykoor Riessen optredens verzorgen op het plein voor de fraai aangelichte Schildkerk. Hierbij zijn beelden van Rijssen door de eeuwen heen te zien. Rijssenaar Ferdinand Gerritsen-Mulkes neemt voor beide dagen de verlichting voor zijn rekening. ‘Met de voorbereidingen hebben we de verschillende locaties bezocht. Hierdoor ben ik zelf Rijssen door andere ogen gaan bekijken. We hopen de Rijssenaren en de bezoekers uit de omgeving te kunnen verrassen’. De verlichting blijft in het centrum aan tot 21.00 uur en er kan tot die tijd ook gewinkeld worden.

Foto: De Schildkerk, hier op archiefbeeld van FotoRijssen, zal één van de gebouwen zijn die in the spotlight wordt gezet.

OK

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid. Lees meer