Kunst en cultuur

 1. Rijssens Museum

  Rijssens Museum

  Adres
  Kasteellaan 1, 7461PV Rijssen

  Het Rijssens Museum is een karakteristiek Twents stadsmuseum gevestigd in havezate ‘De Oosterhof’, gelegen op het gelijknamige landgoed in Rijssen. De eeuwenoude havezate en het monumentale landgoed zijn op zich al een bezoek aan het museum waard.

 2. Pelmolen Ter Horst

  Pelmolen Ter Horst

  Adres
  Pelmolenpad 9a, 7461 PT Rijssen

  Aan de rand van Rijssen bij de Regge ligt een achtkante stellingmolen op schuur: de Pelmolen ter Horst. De molen vormt met zowel zijn sierlijke als stoere uitstraling sinds 1752 een markant punt in het landschap van Rijssen.

 3. Rijssens Leemspoor

  Rijssens Leemspoor

  Adres
  Markeloseweg 78b, 7461PB Rijssen

  In Rijssen, aan de voet van de Rijsserberg, ligt een traject van een smalspoor waar zo'n 100 jaar geleden de steenfabrieken hun grondstof op vervoerden. U kunt dit spoor bezichtigen en er een ritje op maken.

 4. Windkorenmolen De Hegeman

  Windkorenmolen De Hegeman

  Adres
  Dijkerhoekseweg 22, 7451LV Dijkerhoek

  In het hart van de buurtschap Dijkerhoek, in de gemeente Rijssen-Holten, staat een korenmolen met de illustere naam 'De Diekerhookse Mölle "De Hegeman"', maar de inwoners noemen haar slechts "de mölle".

 5. Canadese Begraafplaats

  Canadese Begraafplaats

  Adres
  Eekhoornweg 10, 7451 HR Holten

  De Canadese Begraafplaats in Holten is een plek voor bezinning. Hier worden slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht.

 6. De Koffiemölle

  De Koffiemölle

  Adres
  Schreursweg 5, 7451RG Holten

  Zoals de naam in het plaatselijk dialect al aangeeft, gaat het hier om koffiemolens die talrijk gepresenteerd worden in dit museum.

 7. Internationaal Brandweermuseum

  Internationaal Brandweermuseum

  Adres
  Kasteellaan 1B, 7461PV Rijssen

  Op vrijdag 26 september 2008 heropende het Internationaal Brandweermuseum Rijssen haar deuren. Het brandweermuseum is ondergebracht op het landgoed "De Oosterhof" in het 2e Bouwhuis, een bijgebouw van de Havezate De Oosterhof.

 8. Enterse Zomp

  Enterse Zomp

  Adres
  Haventje bij Pelmolenpad, Rijssen

  De Regge is door de eeuwen heen bevaren door Enterse zompen, platbodems die aan weinig water genoeg hadden. In 1986 is weer een echte zomp gebouwd de ‘Regt door Zee’, die plaats biedt aan 25 personen.

 9. Galerie Henk Mulder

  Galerie Henk Mulder

  Adres
  Oranjestraat 29, 7451CB Holten

  Galerie met eigen werk van kunstschilder Henk Mulder. Schilderlessen tijdens de wintermaanden. In de zomer workshops voor groepen op afspraak. Klassiek realistische schilderkunst.

 10. Museum Broer een leven lang boer!

  Museum Broer een leven lang boer!

  Adres
  Langstraat 38, 7451ND Holten

  Broer Pekkeriet begon jaren geleden met het verzamelen van oude boeren gereedschappen en werktuigen met medewerking van vrijwilligers is er een prachtige verzameling ontstaan.

 11. Emaillemuseum

  Emaillemuseum

  Adres
  Pannenweg 57, 7451ST Holten

  Het Emaillemuseum is in de loop der jaren van een kleine verzameling uitgegroeid tot een ware collectie.