De Sallandse Heuvelrug

Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug tussen Hellendoorn en Holten behoort tot één van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden van Europa. De heuvels bieden prachtige vergezichten en je kunt hier urenlang dwalen over glooiende heidevelden en bossen.

De Sallandse Heuvelrug is een gebied met on-Nederlandse vergezichten over grote golvende heidevelden en uitgestrekte bossen. In een ver verleden vormden schuivend ijs, smeltend water en stuivend zand het landschap. Ook de mens heeft er zijn sporen nagelaten, waarvan de oudste dateren van vijfduizend jaar geleden. De huidige aanblik van het gebied is vooral in de laatste eeuwen ontstaan. Zandverstuivingen, veroorzaakt door overbegrazing van heidevelden, werden begin vorige eeuw beteugeld door het aanplanten van bos. Maar ook vandaag drukt de mens nog een stempel op het gebied. Nu met als doel het landschap en de planten- en dierenwereld te behouden.

Bezoekerscentra

  1. Informatieschuur de Pas

    Aan de rand van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug in de Sprengenberg is Informatieschuur De Pas van Natuurmonumenten te vinden.