Herdenking 48th Highlanders of Canada

Canadese Begraafplaats Holten

locatie
Canadese Begraafplaats, Holten

Op zondag 14 april 2019 zullen de militairen van het Regiment 48th Highlanders of Canada op de Canadese Erebegraafplaats in Holten worden herdacht.

Onder de naam Cannonshot waren de Canadese regimenten onderweg om de Veluwe te bevrijden van de Duitsers. Bij de oversteek van de IJssel sloeg het noodlot al toe voor het Regiment 48th Highlanders of Canada. Het verloor bij de bevrijding van de Veluwe 20 militairen waaronder hun commandant Donald MacKenzie. In 1982 onthulde Prins Bernard een plaquette bij het kerkje in Wilp ter nagedachtenis aan het verlies van 20 soldaten van dit Canadees regiment uit Toronto, Het regiment 48th Highlanders was één van de regimenten die onder andere Apeldoorn bevrijden in de nacht van 16 op 17 april 1945.

De herdenking begint om 14.30 uur op de Canadese Erebegraafplaats in Holten.

Aan deze herdenking wordt medewerking verleend door de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums, Jhr dr.P.A.C.Beelearts van Blokland en Mr. Fred de Graaf, beiden voormalig burgemeester van Apeldoorn. De bijeenkomst zal worden bijgewoond door gemeentebesturen uit Rijssen-Holten, Apeldoorn en Voorst. Tijdens deze herdenking zullen er bloemstukken worden gelegd bij het “Cross of Sacrifice”. .Bij deze bijeenkomst in Holten wordt Canada vertegenwoordigd door de militaire attaché van Canada in Nederland Tim Young.

Tijdens deze herdenking zullen de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums samen spelen met de Somme Battlefield Pipe Band uit Frankrijk. Deze laatste band verzorgt het merendeel van de herdenkingen in Noord Frankrijk. Beide bands hebben elkaar ontmoet in 1999 op de stranden van Normandië. Regelmatig verzorgen zij samen herdenkingen in Noord Frankrijk.

Publiek is van harte welkom bij deze herdenking.

OK

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid. Lees meer