Oogstdag

locatie
't Beukenlaantje onder aan de voet van de Holterberg, Holten

Op 27 juli wordt weer de jaarlijkse “Oogstdag” georganiseerd aan het Beukenlaantje onder aan de voet van de Holterberg.

Zaterdag 27 juli wordt aan het Beukenlaantje in Holten de jaarlijkse Oogstdag gehouden, georganiseerd door de “STICHTING OOGSTDAG HOLTEN”. Bezoekers maken tijdens dit evenement een reis door verschillende landbouwtijdperken en kunnen met eigen ogen zien hoe het oogsten van graan er in vroeger tijden aan toe ging. Maar ook de moderne technieken voor het maaien van graan wordt getoond. Tevens zijn er streekproducten te koop en zijn er demonstraties van oude ambachten.

De bezoekers kunnen de ontwikkeling van de landbouw volgen. Er wordt gestart met het met de hand maaien van rogge. Dat gebeurt met de z.g. “zicht”, een oud werktuig dat gebruikt werd om rogge mee te maaien. Vervolgens laten we zien hoe met paarden de rogge gemaaid werd en zijn er bindsters die de rogge bij elkaar binden met een z.g. zeel. Daarna komt de zelfbinder aan de beurt. Hier mee wordt de rogge gemaaid en komt er direct een touw om.
Het is niet alleen een demonstratie van oude oogsttechnieken. Ook de modernere manieren komen aan bod. Zo zal er ook een combine te zien zijn die het graan meteen dorst. Maar ook ploegen met paarden en het inzaaien van stoppelknollen is onderdeel van het programma.

Streekproducten
Diverse lokale bedrijven zijn met standjes aanwezig waar bezoekers streekproducten kunnen kopen. Zo is er jam en ijs van boerderij “AONS”. Maar ook Bakker Nijkamp met verschillende soorten broden is er te vinden.

Huifwagen
Die middag is er gratis pendelvervoer met de huifwagen vanaf Kalfstermansweide in het centrum van Holten naar het Beukenlaantje en weer terug.

OK

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid. Lees meer