Orkest van het Oosten

prijs
€ 5,00 - € 21,50
locatie
Parkgebouw Rijssen, Rijssen

Het Orkest van het Oosten treedt vanavond op met Bert Langenkamp als solist en de Italiaanse Leonardo Sini als dirigent.

Het programma deze avond zal zijn: Mozart – Symfonie (18’)
Haydn – Trompetconcert (13’)
Beethoven – Ouverture Prometheus (6’)
Schubert – Symfonie nr. 6 (27’)

Bert Langenkamp vertrok ooit met zijn trompet uit Overijssel en eindigde bij de wereldtop: het Koninklijk Concertgebouworkest. Nu keert hij even terug naar zijn geboortegrond voor een reeks concerten met het Orkest van het Oosten, met in zijn bagage het meest geliefde concert aller tijden: Haydns Trompetconcert. De aanstormende Italiaanse dirigent Leonardo Sini leidt het orkest in een programma met nog twee onsterfelijke klassiekers: Mozarts Symfonie nr. 35 (‘Haffner’) en Schuberts Zesde Symfonie. Een nieuw technisch snufje gaf de trompet rond 1800 opeens veel meer muzikale mogelijkheden. De oude Haydn experimenteerde er lustig op los en stopte zijn Trompetconcert vol met ongehoorde trompeteffecten. Na zijn dood verdween het briljante stuk echter onder het stof, tot 1929. Sindsdien staat het stuk stevig in de klassieke hitlijsten. Net als Mozarts Haffner-Symfonie. Sprankelend en geniaal, een van z’n beste werken. Zelfs Mozart himself was verbaasd over de kwaliteit toen hij zijn symfonie jaren later opnieuw uitvoerde, toen voor de Oostenrijkse keizer. Geen hoogwaardigheidsbekleders bij de première van Schuberts Zesde Symfonie. Want die klonk voor het eerst in huiselijke kring, uitgevoerd door bevriende amateurs. Een bescheiden begin van een briljant werk, met stormachtige Beethoven-vlagen en sprankelende Rossini-trekjes, maar vooral heel veel Schubert-charme. En, daar zijn ze weer, de trompetten: hoor ze eens heerlijk knetteren in de finale!

OK

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid. Lees meer