Sterk verhoogde zomeractiviteit bij de Rijssense Musea

De komende weken bruist het weer van de zomeractiviteiten bij de Rijssense Musea rond kasteel de Oosterhof aan de Kasteellaan 1.

Zomermuseumdagen
Dinsdag 17 juli is de eerste van zes zomermuseumdagen waarbij het Internationaal Brandweermuseum Rijssen en het Rijssens Museum weer helemaal de moeite waard zijn voor (klein)kinderen, (groot)ouders en andere volwassenen. De enthousiaste museumvrijwilligers laten zien dat museums ook bijzonder dynamisch kunnen zijn. Natuurlijk kunnen de gewone vaste exposities worden bekeken, maar op het buitenterrein zijn voor kinderen allerlei extra dingen te beleven.

De eerste zomermuseumdinsdag staat helemaal in het teken van de brandweer. De Brandweer Twente demonstreert hoe je binnenshuisbrandjes kunt voorkomen. Kinderen kunnen helemaal in stijl springen op het brandweerwagenspringkussen of een rit maken in de museale brandweerauto’s. Wordt het brandweergeweld allemaal even te veel, dan kan er ook fanatiek aan oud-Hollandse kinderspelen worden gedaan. Dat gaat van het bekende springtouw tot en met het minder bekende snorrebot.

Kappersdag
De tweede zomerdinsdag op 24 juli staat in het teken van de kapper. Lange haren, korte haren, krullen of juist kaalheid; we kennen het allemaal. “Op deze dag kun je lang haar laten invlechten,” zegt Gérita Landeweerd van de Werkgroep Evenementen. “Er is een leuke expositie Haar! Hoofdzaak! in de wisselexpositiezaal van het museum. En na alle informatie over haren kan er weer heerlijk buiten gespeeld worden met de oud-Hollandse kinderspelen.”

Wasdag
De laatste zomerdinsdag op 31 juli staat in het teken van de mooie wastraditie van de Folkoregroep Riessen. De dames in klederdracht laten graag zien dat het wassen vroeger veel arbeidsintensiever was dan nu. “Wij nodigen iedereen uit om te komen kijken naar deze nostalgische wasdemonstraties. Kinderen kunnen zelf ook kleding wassen om te ervaren hoe dat vroeger ging,” zegt Landeweerd.

Linodag
Dinsdags 8 augustus kunnen de kinderen boven de 12 jaar onder deskundige leiding lino-snedes maken en ook een afdruk. Jongere kinderen kunnen aardappelstempelen. En voor wie even geen zin heeft om actief te zijn is er ook een houtsnijdemonstratie en zijn de oud-Hollandse kinderspelen weer opgesteld.

Brandweerdag
Op dinsdag 14 augustus is de tweede brandweerdag.

Op laatste zomermuseumdinsdag op 21 augustus staan de oud-Hollandse kinderspelen helemaal centraal en dan kunnen er ook ouderwetse vliegers geplakt worden.

De zomermuseumdinsdagen worden traditioneel altijd druk bezocht. “Het zijn gezellige dagen voor de kinderen, want voor hen is er van alles te doen. Maar ook voor de volwassenen. Ze kunnen hun hart ophalen in de beide musea, maar het is ook altijd een treffen van oude en nieuwe bekenden en gezellige gesprekken op het museumterras of in de koffiehoek,” aldus Gérita Landeweerd.

Programma:
17 juli - Brandweerdag
24 juli - Kappersdag
31 juli - Wasdag Folkloregroep Riessen
7 augustus – Linodag, linosnedes maken en afdrukken
14 augustus – Brandweerdag
21 augustus – Kinderspelendag met vliegers plakken

Foto: Jan Joost

OK

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid. Lees meer