Marathon Paasvuur bouwen

Vanaf vrijdag 23 maart om stip 18.00 uur start het 24 uur paasvuur bouwen of wel Poasvuur slep'n. 24 Uur lang wordt er non-stop gebouwd aan de boake van de Beuseberg.

Tak voor tak zal volgens oude traditie via gebouwde steigers al het hout met de hand door mankracht het paasvuur op worden gewerkt. `s Nachts zal een grote lichtmast voor voldoende licht moeten zorgen, om zo de hele nacht door te kunnen werken. Er zal in ploegen van circa 15 personen gedurende drie uur aan het paasvuur worden gebouwd, waarna de volgende ploeg het werk over neemt.
De Beusebergse jeugd is al vanaf begin december elke zaterdag in touw om voldoende hout bij elkaar te verzamelen. Voor een grote “boake” is namelijk veel hout nodig, dit omdat de boake meestal wel 12 meter hoog wordt. De Boake moet zo groot worden omdat buurtschap de Beuseberg meedoet aan de Holtense paasvuren competie. Dit is een wedstrijd waaraan de vier holtensebuurtschappen meedoen, en jaarlijks strijden om het grootste en het mooiste paasvuur. Hier zijn regels aanverbonden, zo mag er boven de 6 meter alleen met de hand worden gebouwd. Sinds 1978 heeft de Beuseberg 14 keer de eerste prijs behaald, 20 keer de schoonheidsprijs en 4 keer de dubbel (grootste en mooiste) gewonnen. In 2018 doen we voor de 40ste keer mee om de prijzen. De hele buurt, jong en oud is rond pasen actief met de ‘boake’. Om men te laten zien dat deze traditie leeft en in eere moet worden gehouden, is ieder welkom om een kijkje te komen nemen aan de Fliermatenweg in Holten.