Vreugdeklokken en Rijssense bevrijdingsvlag op Rijssense Bevrijdingsdag 9 april

RIJSSEN - Op donderdag 9 april zullen de Rijssense kerken met een luidklok drie keer de klokken een aantal minuten laten beieren omdat op die datum Rijssen officieel bevrijd is. Het Comité Herdenkingen Rijssen heeft de kerken met een luidklok gevraagd dat te doen om 8 uur ’s morgens, ’s middags om 12 uur en ’s avonds om 18 uur. Ook wordt de burgers gevraagd om op de Rijssense bevrijdingsdag de vlag uit te steken.

Het Comité Herdenkingen heeft gezocht naar passende mogelijkheden om in de coronacrisis toch te denken aan het feit dat de stad 75 jaar geleden door de Canadezen is bevrijd. “Heel veel activiteiten zijn afgeblazen. Het Bevrijdingsconcert van Muziekvereniging Wilhelmina en Popkoor Pursang gaat niet door. We gaan er op dit moment eigenlijk een beetje van uit dat we de grotere evenementen een jaar opschuiven naar 2021. Maar de aanstaande donderdag 9 april wilden we toch niet ongemerkt voorbij laten gaan,” zegt tweede voorzitter Erik Brinks van het Comité Herdenkingen Rijssen.

Vreugdeklokken
Vandaar het verzoek aan de kerken om de vreugde over de bevrijding te laten uitkomen door drie keer die dag die klok een aantal minuten te laten beieren. “Het laten luiden van de vreugdeklokken strijdt volgens ons niet met de ernst van de coronacrisis waar we nog middenin zitten. Ook hopen we dat de Rijssenaren massaal die dag die vlag zullen uitsteken. Dat kan natuurlijk de driekleur zijn, maar ook de Rijssense Bevrijdingsvlag.”

Speciale vlag
De Rijssense Oranjevereniging heeft voor dit kroonherdenkingsjaar een speciale Rijssense Bevrijdingsvlag laten maken. Volgens Henk Bresser van de Oranjevereniging was het de bedoeling om 75 jaar bevrijding groots te vieren met onder anderen mooie straatversiering. “Maar dat is dit jaar helaas niet mogelijk. Daarom hebben het mooie idee van een van onze plaatsgenoten opgepakt en speciale Rijssense Bevrijdingsvlag laten maken. Daarvan hebben we er intussen honderden verkocht voor de prijs van € 14,50.” Officieel kon er toch 1 april besteld, worden. Als de belangstelling blijft aanhouden, zou bekeken kunnen worden of een nabestelling nog haalbaar is.

Blijven hangen
De speciale Bevrijdingsvlag kan gewoon blijven hangen. Dit in tegenstelling tot de Nederlandse driekleur die niet in het donker mag hangen. “Maar hoe mooi zou het zijn als we gezamenlijk de Rijssense Bevrijdingsvlag uithangen tot 4 mei?” zegt Bresser. “Op 4 mei hangen we dan de Nederlandse vlag halfstok om samen de mensen te herdenken die voor ons gevochten hebben en die we verloren zijn.”

OK

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid. Lees meer