Eerste stadswandeling door Rijssen-centrum onder leiding van initiatiefnemer Joop Voortman

Het Stadsgidsengilde van het Rijssens Museum gaat officieel van start met stadswandelingen op dinsdagavond 16 juli om 18.30 uur en zaterdagmiddag 20 juli om 14.00 uur door het centrum van Rijssen.

De stadswandelingen starten steeds bij Brasserie-Uit waar onder het genot van een kop koffie of thee de stadswandeling wordt ingeleid. De eerste officiële stadswandeling zal worden verricht door initiatiefnemer Joop Voortman. De stadswandelingen zijn zowel geschikt voor Rijssenaren als toeristen. De gidsen zullen rekening houden met de samenstelling van hun groep.

Wie op dinsdagavond of zaterdagmiddag wil deelnemen kan zich per e-mail aanmelden op stadswandelingen@rijssensmuseum.nl De kosten bedragen 5 euro per persoon inclusief de kop koffie/thee vooraf bij Brasserie-Uit. Groepen kunnen zich ook aanmelden. Een groep bestaat uit minimaal 6 personen en maximaal 19 personen. Per groep wordt 25 euro gevraagd en daar komt de 2,50 voor de koffie/thee vooraf bij Brasserie-Uit dan nog bij. Telefonisch aanmelden kan dus per e-mail en bij de balie van het Rijssens Museum 0548 514 261 of persoonlijk bij de balie. De wandeling eindigt ook weer bij Brasserie-Uit waar voor eigen rekening nog iets kan worden gebruikt. Daarbij serveren Peter en Marit van Brasserie-Uit dan een gratis hapje.

Uitbreiding
Het Stadsgidsengilde heeft besloten om te beginnen met Rijssen-Centrum. In een later stadium zal dat aanbod worden uitgebreid met onder andere Rijssen-Oost en de Rijssense kerken. Op Open Monumentendag op zaterdag 7 september zullen er ook rondleidingen zijn op Oude Begraafplaats aan de Lentfersweg en katholieke begraafplaats aan de Enterstraat.

Zomermaanden
De stadswandelingen worden in de maanden juli, augustus en september steeds op de dinsdagavond en de zaterdagmiddag gehouden, waarbij steeds een andere stadsgids als gastheer-rondleider optreedt. De andere data zijn: dinsdag 23/7, zaterdag 27/7, dinsdag 30/7, zaterdag 3/8, dinsdag 6/8, zaterdag 10/8, dinsdag 13/8, zaterdag 17/8, dinsdag 20/8, zaterdag 24/8, dinsdag 27/8, zaterdag 31/8, dinsdag 3/9 en zaterdag 7/9 en zaterdag 14/9. De data van de stadswandelingen zijn ook op de website van het Rijssens Museum te vinden.

Stadsgidsengilde
De stadswandelingen zijn een initiatief van de bij de gemeente Rijssen-Holten werkzame landmeetkundige Joop Voortman in samenwerking met het Rijssens Museum. Op het Rijssens Museum werden in het verleden al af en toe stadsrondleidingen op aanvraag gehouden te voet en per fiets, maar door de enthousiaste aanpak van Joop Voortman is een Stadsgidsengilde gevormd en worden de stadswandelingen professioneel aangepakt. Het secretariaat wordt beheerd door stadsgids Seino Baan, die ook via het e-mailadres stadswandelingen@rijssensmuseum.nl bereikbaar is en eventuele vragen wil beantwoorden.

Levend verleden
Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum is bijzonder blij met het initiatief van Joop Voortman. “We kunnen toeristen en Rijssenaren van alles vertellen over de geschiedenis van Rijssen ín ons museum. Maar dan blijf je toch op één locatie waar je het moet doen met afbeeldingen, voorwerpen, instructieve films en dergelijke. Het gaat allemaal meer leven als je naar buiten gaat en in de stad zelf de historische sporen, voorwerpen en gebouwen in het echt ziet. Ter plekke kun je er dan iets bij vertellen, waardoor het verleden weer tot leven komt. We hopen dat er een soort wisselwerking op gang komt van mensen die door de stadswandeling ook naar ons museum komen om nóg meer over Rijssen te weten te komen. Andersom hopen we in het museum ook mensen enthousiast te maken voor de stadswandelingen.”

Foto: Jan Joost

OK

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid. Lees meer